Asukasyhdistys vastustaa jyrkästi Nuuksion koulun lopettamisaikeita

23.1.2018

NUUKSION KOULUN LOPETTAMISUHKA

 

Espoon kaupungin Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelmassa 2018 -2027 on esitetty Nuuksion koulun lopettamista ja oppilaiden siirtämistä Karhusuon kouluun vuonna 2020 tai 2021. Suunnitelmasta ei käy ilmi mitään järkeviä perusteita Nuuksion koulun lopettamiselle. Ainoana perusteena on esitetty se, että teoriassa yksikkökustannukset ovat pienempiä suuremmissa yksiköissä. Tätä teoriaa tukemaan ei ole kuitenkaan esitetty minkäänlaisia faktatietoihin perustuvia koulukohtaisia laskelmia.

 

Nuuksion Siikajärven Asukasyhdistys vastustaa jyrkästi Nuuksion koulun lopettamisaikeita. Mikäli päätöksiä koulun lopettamisesta tehdään lukujen valossa, niin seuraavassa lukuja, joita kannattaisi nyt tarkkaan analysoida.

Tilastokeskuksen selvityksen* mukaan vuonna 2013 postinumeroalueilla 02820 ja 02810 on ollut 135 0-2 –vuotiasta, 230 3-6 -vuotiasta ja 334 7-12 –vuotiasta lasta. Pelkästään siis vuoden 2013 lukujen perusteella postinumeroalueilta 02820 ja 02810 tulee vuoden 2018 aikana Karhusuon kouluun 699 oppilasta aina esikouluikäisistä yhdeksäsluokkalaisiin.

 

Kun tähän lisätään vielä 02860-alueen 125 kouluikäistä ja osa 02740-alueen 644 kouluikäisestä, niin kaikki oppilaat eivät tulevaisuudessa tule mahtumaan Karhusuon kouluun. Lähialueen pientalorakentaminen on kasvussa ja erityisen suosittua alue on juuri lapsiperheiden keskuudessa.
Siksi uskallamme väittää, että edes yhteen laskemalla Nuuksion koulun ja Karhusuon koulun tilat eivät tule kattamaan lähitulevaisuuden kysyntää. Karhusuolle rakentuva uusi koulu on mitoitettu 700:lle oppilaalle nykyisen noin 250 oppilaan sijaan, mutta laajennus on vasta pöydällä oleva suunnitelma.


Nuuksion koulu on kaikin tavoin toimiva keskus. Koulussa on tehty pintaremontti vuonna 2013 ja kivirakenteinen rakennus on todettu myös sisäilmaltaan terveeksi paikaksi käydä koulua, mitä ei voi sanoa Espoon kaikista kouluista. Käyttökustannukset ovat suhteessa pienet. Alueelle on parhaillaan rakenteilla kunnallistekniikka, mikä jollakin aikavälillä on mahdollista ulottaa myös koululle.

Koulua on kehitetty viime vuosina monin eri tavoin. Käytössä ovat nykyaikaiset tietotekniset laitteet ja luokkiin on rakennettu Smart Board –järjestelmät. Syksyllä 2017 koulun viereen rakennettiin tukiasema, jonka tarkoituksena on parantaa koulun tietoliikenneyhteyksiä.

Koulun sijainti luonnon keskellä on ainutlaatuinen ja sitä arvostavat myös oppilaat. Tällaisesta mahdollisuudesta tulee pitää kiinni ja myös asukasyhdistyksemme on tukenut koulun oppilaita oman luonto- ja ympäristötietouden kasvattamisessa.

Nuuksio koulu on koko Espoon läntisin koulu ja se palvelee erittäin suurta – kenties Espoon suurinta – maantieteellistä aluetta Keski-Espoossa. Koulu on perinteisesti Nuuksion Siikajärven kylän keskus ja Nuuksion koulun merkitys alueen lasten- ja nuorten vapaa-ajantoiminnalle on suuri. Koulun pihalla nuorten on ollut turvallista kokoontua, sillä sen ulkoliikuntatilat ovat erinomaiset. Alueella ei ole muita nuoriso- tai asukastiloja. Koululla on lisäksi toimiva ja aktiivinen vanhempainyhdistys, joka järjestää nuorisolle paljon ilta- ja viikonlopputoimintaa. Koulu on myös muille alueen asukkaille tärkeä harraste- ja kokouspaikka. Koulun lopettaminen olisi siten kuolinisku alueen harrastustoiminnalle ja yhteisöllisyydelle.

Mikäli koulu lopetettaisiin, pitenisivät myös alueen koululaisten matkat ja koulupäivät huomattavasti. Kun samaan aikaan alueen bussiyhteyksiä Leppävaaran suuntaan uhataan lopettaa, olisi koulukuljetukset jatkossa monelle ainoa tapa päästä kouluun.

Nuuksion koululla on pitkä ja arvokas historia. Koulun tontti on aikanaan lahjoitettu Espoon kunnalle vuonna 1937 Histan toimesta ehdolla, että tonttia käytetään Espoon kunnan suomalaista kansakoulua varten tai vastaavaan kunnan suomenkielisen väestön sivistystä edistävään tarkoitukseen. Myös tämä asia on syytä huomioida Nuuksion koulun todellisia kustannuksia laskettaessa ja vaihtoehtoja arvioitaessa. Pienen kyläkoulun säilyttäminen tai lopettaminen kertoo lopulta paljon myös kaupungin arvovalinnoista ja eri alueiden asukkaiden tasapuolisesta kohtelusta.

 

Toivomme päättäjiltä asiassa siksi nyt kaukonäkyisyyttä. On surullista, jos tehostaminen ajaa lapset pienestä, toimivasta kyläkoulusta isoihin koulukeskuksiin, kauaksi kotoa sekä lopettaa myös alueemme tärkeän ja ainoan vapaa-ajankeskuksen.

 

* http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/Postinumeroalueittainen_avoin_tieto/Postinumeroalueittainen_avoin_tieto__2015/paavo_1_he_2015.px/table/tableViewLayout1/?rxid=357afce1-c5b3-440d-b270-9482e994a356



Espoossa 22.1.2018


Nuuksion Siikajärven Asukasyhdistys ry


Mari Lehtinen            Jari Kinnunen
puheenjohtaja            varapuheenjohtaja